Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΜΕΓΑΣ ΚΑΙ ΤΡΑΝΟΣ

Το ποδόσφαιρο της Φλώρινας 

         Το ποδόσφαιρο εμφανίστηκε στη Φλώρινα στο τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Τότε, οι στρατιώτες των συμμαχικών στρατευμάτων διοργάνωναν αγώνες μεταξύ τους και έπαιζαν ποδόσφαιρο στα λιβάδια έξω από την πόλη. Οι Φλωρινιώτες ήταν θεατές και για πρώτη φορά έβλεπαν μπάλα και ποδοσφαιρικό αγώνα. Οι νέοι της Φλώρινας μαγεύτηκαν από το ποδόσφαιρο και όταν ο πόλεμος τελείωσε άρχισαν και αυτοί να κλωτσάνε την μπάλα χωρίς όμως να γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Το τέλος του πολέμου έφερε μια νέα εποχή, τον Μεσοπόλεμο (1920-1940), που για τους Φλωρινιώτες της πόλης ήταν μια περίοδος, που χαρακτηρίζεται από την στροφή τους προς τον δυτικοευρωπαϊκό τρόπο ζωής και πολιτισμό. Όλα άλλαξαν σε μικρό χρονικό διάστημα και γρήγορα οι νέοι απέβαλαν από την καθημερινότητά τους, τα περισσότερα ανατολίτικα στοιχεία, κατάλοιπα της τουρκοκρατίας. Την περίοδο αυτή, οι νέοι της Φλώρινας, με πάθος μάθαιναν ευρωπαϊκούς χορούς, έπαιζαν ποδόσφαιρο και παρακολουθούσαν ποδοσφαιρικούς αγώνες. Τα χοροδιδασκαλεία ήταν ιδιωτικά, το ποδόσφαιρο όμως ήταν διαφορετικό στην οργάνωση του και στη δομή του. Όλοι όσοι συμμετείχαν είτε ως μέλη της διοίκησης του σωματείου, είτε ως παίκτες, όλοι ήταν εθελοντές. Με πάθος αγωνιζόταν για την ομάδα τους, χωρίς οικονομικά οφέλη. Χρήματα δεν υπήρχαν και όταν χρειαζόταν χρήματα για κάποιες ανάγκες του σωματείου, οι καταστηματάρχες της πόλης ενίσχυαν οικονομικά την ομάδα. Αυτοί ήταν οι χρηματοδότες, αλλά και οι άνθρωποι της διοίκησης των ποδοσφαιρικών σωματείων.
Βασικός παράγοντας του αθλητισμού εκείνης της εποχής, αλλά και αυτός που έμαθε τους νέους της Φλώρινας να παίζουν ποδόσφαιρο ήταν ο Αναστάσιος Νικολαΐδης, καθηγητής καλών τεχνών και γυμναστής του εξατάξιου γυμνασίου Φλώρινας. Ο Νικολαΐδης ήταν καθηγητής γυμναστικής του ελληνικού γυμνασίου Μοναστηρίου, αλλά εγκαταστάθηκε στη Φλώρινα, όταν εδώ λειτούργησε το γυμνάσιο. Αυτός μελέτησε τους κανόνες του παιχνιδιού και πήγαινε από γειτονιά σε γειτονιά και μάθαινε τους νέους ποδόσφαιρο, καθώς αυτοί τότε γνώριζαν μόνο να κλωτσάνε την μπάλα. Από τον γυμναστή Αναστάσιο Νικολαΐδη έμαθαν τα παιδιά της γειτονιάς να παίζουν σωστά ποδόσφαιρο και γρήγορα το ποδόσφαιρο εξαπλώθηκε σε όλες τις γειτονιές.
Ο Νικολαΐδης συγκέντρωσε τους καλύτερους ποδοσφαιριστές από κάθε γειτονιά και στις 10 Σεπτεμβρίου 1923 ιδρύθηκε η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα της Φλώρινας, ο «Μέγας Αλέξανδρος». Οι καταστηματάρχες επωμίστηκαν τα οικονομικά της νεοσύστατης ομάδας. Με την δική τους οικονομική συνδρομή καλύφτηκαν όλα τα έξοδα.
Η αρχή είχε γίνει. Τα επόμενα χρόνια, το ποδόσφαιρο μάγεψε την νεολαία, και δεν ήταν λίγες οι ομάδες που ιδρύθηκαν, στην μικρή μας πόλη.

Επίσημες ποδοσφαιρικές ομάδες της Φλώρινας

(από το βιβλίο του Άρη Λάζου «Η ποδοσφαιρική ιστορία της Φλώρινας», και το βιβλίο του Γιώργου Ανθόπουλου «Χρονολόγιο αθλητικών γεγονότων 1917-1995).

1
Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Φλωρίνης «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ». Πρώτη περίοδος από την ίδρυσή του το 1923 μέχρι το 1934, που διαλύθηκε, όταν διαλύθηκαν όλες οι ομάδες για να ιδρύσουν την νέα ομάδα «ΕΛΛΑΣ». Η δεύτερη περίοδος άρχισε κατά την γερμανική Κατοχή, το 1943 και μέχρι το 1961, που διαλύθηκε και οι ποδοσφαιριστές του πέρασαν στο «ΝΙΚΗΦΟΡΟ». Τρίτη περίοδος, από το 1976 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Πολλοί ποδοσφαιριστές του κιτρινόμαυρου συλλόγου αγωνίστηκαν σε αρκετές ομάδες της Μακεδονίας. Ο Γιάννης Κεσίδης στον Άρη Θεσσαλονίκης, ο Λάρος Κατηκαρίδης στον ΠΑΟΚ και τον «Μέγα Αλέξανδρο» Μελβούρνης, ο Κώστας Κοΐδης και ο Νίκος Πραπαβέσης στον ΠΑΟΚ και αυτοί, ο Κώστας Μανουκάκης, ο Μπέλτσος και ο Μπέλκας στον «Μακεδονικό»… Αλλά και αργότερα, μετά το 1976, πολλοί ποδοσφαιριστές μας στελέχωσαν μεγάλες ομάδες, όπως ο Λ. Βόσδου στον Άρη και την Παναχαϊκή, ο Φ. Σαββάκης στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, ο Π. Γρατσουνίδης στο Μαραθώνα Θεσσαλονίκης κ.ά.

Η παραγωγή ταλέντων όμως δεν σταματά. Ο σύλλογός μας είναι ο πρώτος που λειτούργησε ακαδημίες ποδοσφαίρου στη Φλώρινα, μετεγγράφοντας επίδοξους ποδοσφαιριστές στον ΠΑΣ Γιάννινα (Μωϋσιάδης), τον ΠΑΟΚ (Μελίσσσας), στον Ολυμπιακό Πειραιώς (Κεσίδης), στην Κέρκυρα (Μπουντάλεμπ), στον Πανιώνιο(Φερεντίνος).



2

Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Φλωρίνης «ΑΣΤΗΡ». Η πρώτη περίοδος από την ίδρυσή του το 1926 και μέχρι το 1928, που διαλύθηκε. Η δεύτερη περίοδος από το 1950 μέχρι το 1954.


3

Ποδοσφαιρικός Σύλλογος «ΕΝΩΣΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΤΩΝ», ιδρύθηκε το 1927 και διαλύθηκε το 1934, για να ιδρυθεί η νέα ομάδα «ΕΛΛΑΣ».


4

Αθλητική Ένωσης Προσφύγων «Η ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ», ιδρύθηκε το 1927 και διαλύθηκε το 1934, για να ιδρυθεί η «ΕΛΛΑΣ».


5

Αθλητικός Σύλλογος Φλωρίνης «Ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ». Πρώτη περίοδος από την ίδρυσή του το 1932 μέχρι το 1934. Διαλύθηκε για να ιδρυθεί η «ΕΛΛΑΣ». Δεύτερη περίοδος από το 1961 μέχρι το 1968. Η πιο λαμπρή περίοδος του Φλωρινιώτικου ποδοσφαίρου.


6

Αθλητικός Σύλλογος «ΠΑΟΚ», ιδρύθηκε το 1933 και διαλύθηκε το 1934, για να ιδρυθεί η «ΕΛΛΑΣ».


7

Αθλητικός Σύλλογος «ΕΛΛΑΣ». Ιδρύθηκε το 1934 αφού διαλύθηκαν όλες οι άλλες ομάδες. Αξιόλογη ομάδα. Εξ αιτίας του πολέμου διακόπηκαν οι δραστηριότητές της την περίοδο 1939-1943. Διαλύθηκε το 1961 και οι ποδοσφαιριστές της πέρασαν στον «ΝΙΚΗΦΟΡΟ».


8

Αθλητικός Σύλλογος Φλωρίνης «ΦΛΩΡΙΝΑ», έτσι μετονομάστηκε ο «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» το 1968. Η «ΦΛΩΡΙΝΑ» συνεχίζει να αγωνίζεται μέχρι σήμερα.


9

Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Αθλητικός Όμιλος Φλώρινας «ΦΙΛΥΡΙΑΚΟΣ». Ιδρύθηκε το 1991, με ποδοσφαιρικές ομάδες γυναικών και ανδρών. Είναι η πρώτη γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα στη Φλώρινα με αξιόλογη δράση και το 2001 κατέκτησε το πρωτάθλημα.
         Θέλουμε βεβαίως να επισημάνουμε ότι βάσει των ως άνω στοιχείων, αποδεικνύεται ότι η ιστορική και αθάνατη ομάδα μας ο Μέγας Αλέξανδρος Φλώρινας, όχι μόνο είναι η πρώτη που έφερε στην Φλώρινα το ποδόσφαιρο, αλλά είναι η μοναδική προπολεμική ομάδα που υπάρχει ακόμα και σήμερα με την ονομασία που είχε όταν ιδρύθηκε, αν και διαλύθηκε δύο φορές παραχωρώντας τους ποδοσφαιριστές  της  σε άλλες ομάδες για την ..ενδυνάμωση τους, οι οποίες δεν υπάρχουν σήμερα…. ή άλλαξαν ονομασίες.  Γι’ αυτό τον λόγο δεν πιστεύουμε απλά ότι ο ΜΕΓΑΣ είναι η πρώτη ομάδα της Φλώρινας, αλλά και η ομάδα που αξίζει την προσοχή και την στήριξη όλων των παραγόντων και φιλάθλων του ποδοσφαίρου της Φλώρινας, διότι φαίνεται και από τα χρόνια που πέρασαν ότι αυτή η ομάδα, αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες της. Πιστεύω τα λοιπά σχόλια περιττεύουν…

Παίκτες και παράγοντες του «Μεγάλου Αλεξάνδρου» του 1928


1η σειρά: Αγησίλαος Βακράτσης, Ιωάννης Λιόντης, Δημήτριος Σίμου, Νικόλαος Βράγκος, Λάζαρος Σίμου.



2η σειρά: Κλείτος Μάντσος, Θεμ. Σαπουντζής, Χριστόφορος Φιλιππίδης, Γεώργιος Βαλάκας, Λάζαρος Γρούιος.



3η σειρά: Αντώνιος Παπαβασιλείου, Βύρων Τυρπένου, Νικόλαος Βόικος, Παντελής Λουκίδης, Νικόλαος Παναγιώτου, Θεόδωρος Παπαθανασίου, Λάζαρος Πέιος, Στέργιος Κικιλίντζας, Πέτρος Σαμαράς, Περδίκας Δόντσης, Θεμ. Πύρζας.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι..
Ο Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου

Μιχαήλ Ταμπάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου